Stanley & Livingstone
Uitverkocht

Michelinmannetje steeds liever

 

Het Michelin mannetje. Al meer dan 110 jaar oud ! Maar hij wordt er steeds jonger op. Uitverkozen tot het beste logo van de afgelopen eeuw.

 

 

Michelin mannetje
 Oude Bibendum

 

Bibendum – van robuuste reus tot gladde filmster  

De stoere Michelinman Bibendum ontwikkelde zich in ruim een eeuw van een stoere reus die alle bedreigingen trotseert tot een wat zoete, Mickey Mouse-achtige animatiefilmfiguur.

 In 1894 zag Edouard Michelin in een stapel banden de contouren van een mannetje; alleen de ledematen ontbraken. Dat beeld liet hem niet meer los en resulteerde vier jaar later in een reclameposter van een bandenman die uitdagend een met spijkers en glasscherven gevulde bokaal hief. Michelin-banden kunnen alle lastige obstakels aan. De leus luidde 'Nunc est Bibendum'. ('Laat ons drinken'). Zodoende heet het bandenmannetje sinds deze reclamecampagne in1898 'Bibendum' .

 
Onderscheiding
In 2000 werd Frankrijks beroemde ronde witte dikkerd door een internationale jury uitgekozen tot het beste logo van de afgelopen eeuw. Hij behoort tot de bekendste merktekens ter wereld. Dat is gezien zijn succes niet echt vreemd. Bovendien heeft hij alles van een mythe in zich: een opmerkelijk uiterlijk, persoonlijkheid, een sympathieke uitstraling, humor en volop levenservaring. En er was in het Musée d ‘Art Roger Quilliot in zijn woonplaats Clermont-Ferrand zelfs een expositie aan hem gewijd.

 

Michelin mannetje met wegenkaartBibendum vanaf 1982
Animatie Bibendum

Je kon erop wachten maar in 2006 was het dan zover: Bibendum verscheen in 3D. Voor reclamespots wordt hij zelfs tot leven gewekt en voert hij het woord. Voor dit technologisch hoogstandje maakte Michelin gebruik van dezelfde technieken als voor de films Nemo's World en het beroemde groene mannetje Shrek. Voor het scheppen van de levensechte Bibendum maakte de animatiestudio gebruik van de bewegingen van een acteur. Met behulp van de computer werd hij een virtueel persoon met een realistische houding en bewegingen.

Glad
Het kan verkeren, maar de robuuste Bibendum is glad en lief geworden. Hij is nu wel heel erg op Shrek gaan lijken en zou zonder problemen op de wikkel van een candybar kunnen staan. En dat zie je als reisboekhandelaar ook terug in de nieuwe kaarten die gesierd worden met zijn beeltenis. De Michelinkaarten zijn nog steeds in alle opzichten een schoolvoorbeeld van hoe een wegenkaart moet zijn. Een witte achtergrond met duidelijk de verschillende soorten wegen en de plaatsnamen.

 

 Nieuwe Bibendum vanaf 2008
Glad en lief

 

Nieuw michelin mannetje

 Nog vele jaren toegewenst van Stanley & Livingstone

Reisboekhandel Stanley & Livingstone
Schoolstraat 21 Den Haag
Kom langs!


  • Michelinmannetje steeds liever
  • Nieuwste editie: ja

Bookmark and Share

Copyright © 2003-2019 Vicus eBusiness Solutions bv Powered by Zen Cart